Ultra High Definition en 4K display technologie

Met aantrekkelijke prijsstellingen voor 4K / UHD displays, de komst van intelligentere technologie en onze voorname rol in media technologie, is het tijd om goed uit te leggen wat 4K / UHD precies is, waarom 4k / UHD beschikbaar is, en wanneer we dit eventueel nodig zouden hebben.

Wat moet ik weten over UHD / 4K?

UHD en 4K zijn termen die te maken hebben met de resolutie van de displays of projectoren. De termen worden wel eens door elkaar gebruikt. We gaan terug naar de definitie van Full High Definition: dit is een resolutie van 1.920 x 1.080 waarbij 1.080 het aantal beeldlijnen is. Dit wordt vaak gevolgd door P of I, voor respectievelijk progressief of interlaced. Progressief betekent dat alle beeldlijnen tegelijkertijd ververst worden, interlaced is een technologie waarbij de beeldlijnen om beurten verversen. De snelheid waarmee dit gebeurt wordt uitgedrukt in Hz, als dit gebeurt met een snelheid van 60 Hertz, is dit ongeveer twee keer zo snel als het menselijk oog kan waarnemen. Een 1080p60 resolutie moet dus een betrouwbaar, rustig en natuurgetrouw beeld weergeven. Het is fijn om te weten dat de industrie Full HD geaccepteerd heeft als een standaard, waardoor displays, computers, video conferencing systemen, andere apparatuur en applicaties goed op elkaar aansluiten en resoluties ten volle kunnen benutten.

De industrie - en met name de international broadcasting corporations - wil continue verbetering laten zien. Dat kan o.a. met het vergroten van de resolutie, maar wel op een manier dat huidige standaarden gerespecteerd blijven. Dus zonder dat er aan de beeldverhoudingen gesleuteld wordt, vergroot de resolutie. Eenvoudig gezegd: 4 Full HD resoluties bij elkaar vormen “Quad HD”, met een totale resolutie van 3.840 x 2.160. 

Parallel aan de komst van Quad HD werd gewerkt aan het vergroten van resoluties van camera’s en projectoren. De techniek is een beetje anders, zeker als we kijken naar digitale projectie. Terwijl het aantal beeldlijnen gelijk is, zien we op de horizontale lijnen een ander aantal pixels. Namelijk een veelvoud van 2 tot de macht 10. (Waar K doorgaans voor Kilo staat, is dit in de digitale technologie 2 tot de macht 10, ofwel 1.024). Als we doorrekenen met deze getallen, dan komen we op een resolutie uit van 4.096 x 2.160 pixels en dat is eigenlijk wat 4K x 2K behelst.

Terwijl display resoluties regelmatig terugslaan op het eerder genoemde Quad HD (3.840 x 2.160), worden camera en projector-resoluties eerder gedefinieerd als 4Kx2K. In de afgelopen jaren zijn de technieken meer en meer als één aangeduid en wordt eerder gesproken over ‘ultra high definition’ in plaats van Quad HD. UHD klinkt misschien gemakkelijker, zoals 4K eenvoudiger klinkt als 4K x 2K. Kort gezegd: UHD en 4K wordt (een beetje ten onrechte) door elkaar gebruikt, maar we weten nu dat het om een beeldresolutie gaat die ruim 4x zo groot is als Full HD.

Waarom is 4K of UHD belangrijk?

Nu is er nog maar weinig content geschikt voor deze prachtige resolutie. Maar daar komt verandering in. De broadcasters sturen aan op de hogere resolutie. De technologie verbetert snel en zowel compressietechniek als bandbreedte staan het toe om een stap verder te gaan dan Full HD. Daarom is het zinvol om nu kritisch na te denken over 4K. We weten immers allemaal hoe snel technologie verandert en wat er dan gebeurt.

Veel displays worden aangeschaft en geïmplementeerd met het oog op een levensduur van vijf jaar. Men kan er zeker van zijn dat er binnen nu en vijf jaar tal van applicaties en apparaten zijn tegen schappelijke kosten die deze resolutie ondersteunen.

Displays worden ook steeds groter. Dat is niet alleen de wens van de gebruiker, maar is ook een logisch gevolg van de prijsstelling. Tien jaar geleden kostte een 40” flatpanel (plasma) display ongeveer 7.000 euro, een bedrag dat vandaag de dag betaald wordt voor een 84” UHD display met touch-functionaliteit.

Collaboration is een steeds vaker voorkomende reden om een groot display te installeren. Diverse personen willen hun eigen content laten zien en de intuïtieve interactie neemt toe (met name als we spreken over touch displays). Grote displays (vanaf 75” diameter) komen op afstand goed tot hun recht, maar juist met collobaration, waaronder het benutten van touch-technologie, vraagt erom om dicht op het scherm te zitten. Juist dan is een hogere resolutie een uitkomst, misschien wel een must.

Wanneer moet ik UHD kiezen en wanneer HD?

Soms lijkt het er op dat fabrikanten er van alles aan zullen doen om het zo ingewikkeld mogelijk te maken. Nu we onze klanten duidelijk hebben kunnen maken wat het verschil is tussen LCD en LED, de 120Hz refresh rate en waarom we geen voorstander zijn van 3D technologie op basis van wat we tot nu toe hebben gezien, duiken al enige tijd de termen 4K en UHD op.

DEKOM is van mening dat 4K / UHD een logische ontwikkeling is en steekt ook veel tijd in de know-how. DEKOM engineers volgen de nodige opleidingen en cursussen om te werken met deze technologie en het mooiste resultaat te leveren.

Maak eenvoudigweg gebruik van de kennis die DEKOM heeft opgedaan of maak een afspraak om ons experience center te bezoeken, waar we diverse displays, applicaties en toepassingen kunnen demonstreren.